Slingerklok tikt even en stopt er dan weer mee.

  • John Locke

    Hoi

    Ik heb hier een slingerklok die nog van mijn grootvader is geweest. voor zover ik weet heeft deze altijd gewerkt zolang hij leefde maar sinds zijn dood (5jaar geleden) is de klok van de muur gehaald en boven op de kast gelegd. nu wil ik deze terug ophangen ik wind hem op hang de slinger eraan en hij begint te tikken. Ik ga een kwaartier later kijken staat hij stil en op de wijzerplaat te zien heeft hij maar een paar minuten getikt. Ik heb al wat opzoekwerk gedaan hij hangt loodrecht, de veer is voledig opgewonden, hij maakt tikken maar het is net of de slinger niet wordt geholpen door de veer ondanks deze volledig is opgewonden.

    Ik heb het binnenwerk ook al met blaaspistool zuiver gespoten.

    Dus wat kan ik nog proberen (uit elkaar halen kan ik wel niet misschien wel een simpele ingreep)

    En als het werk is voor een specialist bij wie kan ik dit zoal laten doen en wat is het kostenplaatje daarvan?

    mvg

  • lia

    heb je hem ook al zonderslinger laten lopen ,kan uit balans zijn .

    kan je waar de slinger aan hang paar mm naar rechts of links schuiven

    als je het uurwerk er uit heb kun je ook een drupel naaimachine olie er op doen even in laten trekken

    dit moet lukken over lollige olie met punt van keuken rol weg vegen ,ik hoor het graag

  • Martin Meijer

    Hallo John,

    Regelmatig krijg ik dit soort “zolder klokken” ter reparatie aan geboden. Inderdaad kan het zijn dat de klok “scheef tikt” dat is te constateren door de slinger aan te zetten en dan te luisteren of de tikken even lang duren, is dat niet het geval dan tikt de klok scheef, even verhangen zodat de tikken gelijk zijn. Als het goed zit een een frictie tussen het anker en de gaffel (het “stangetje” waar de slinger in loopt) dat is vaak te verdraaien. Gebruik geen geweld de handel kan zo afbreken.

    Door het stil liggen van de klok is waarschijnlijk de olie hard geworden. Boven op een kast is het wat warmer en een klokkast is nooit echt dicht dus er komt altijd wat stof bij! Ik vermoed dat het uurwerk schoon gemaakt moet worden. Zomaar olie erbij doen is niet verstandig (en zeker geen naaimachine olie, die is voor snel draaiende onderdelen, wat niet in een uurwerk zit) want dan krijg je een soort slijppasta waardoor de lagers nog meer uit gaan lopen, als je het uurwerk sowieso al aan de loop krijgt.

    Als je er geen verstand van hebt dan zou ik er niet aan beginnen te sleutelen, ik krijg voldoende uurwerken die door goed willende amateurs zijn verprutst. Het kwam wel weer in orde, maar toch!!

    Breng de klok naar een vakman daar krijg je als het goed is garantie op de uitgevoerde reparatie!!

    Met vriendelijke groet, Martin Meijer, uurwerkmaker te Beilen.

  • John Locke

    Ik denk dat een vakman het beste is want echt veel verstand heb ik er niet van maar waar vind ik die zou een juwelier dit kunnen of waar kan ik daarvoor terecht? Ik ben van regio Limburg Belgie.

    mvg

  • Janwillem

    Beste John,

    Door blazen kan het uurwerk beschadigen,uurwerk moet gereinigd worden omdat de lageringen door stof kunnen vastlopen,beroepsmatig is duur omdat het tijdrovend is,er zijn mensen die het voor de hobby doen zoals ik dan kan het voor een redelijke prijs.

    vrgr.

  • e

    de klok hoeft niet recht te hangen

    je moet luisteren of hij mooi regelmatig tikt

    dan loopt ie meestal door

  • Escabache

    slingerwerk van klok tikt even en stopt er dan mee

  • Martin Meijer

    Hallo,

    Zie mijn verhaal hierboven.

    Groeten Martin Meijer.

  • cees

    hoe kan ik weten of de slinger bij de klok hoort die heb gekocht,  ik heb deze klok, een Comtoise met harp slinger in Frankrijk 2e hands gekocht, slinger veertje was stuk , dat heb ik vernieuwd, maar loopt nog steeds niet goed, wel als ik de gewichten verzwaar, dat ik hem kocht waren er nog meer van dat type klokken met slingers.  ik zelf vermoed dat de slinger er niet bij past. Wie weet de oplossing? bvb dank

  • frans

    wat voor slingerveer moet er in een comtoise met een slingerhuis boven op van 5.5 cm  en hoe bevestig je die er zitten 2 gaatjes boven in   er zit nu een touwtje  wat natuurlijk niet zo hoort .  ik heb ze gekocht via markplaats  is een spillegang   bij voorbaat dank